Vi behöver kreativitet på arbetsplatsen för att skapa nya möjligheter och se nya perspektiv. Det leder verksamheten framåt för att inte gå i gamla fotspår – ”Så här har vi alltid gjort och det har fungerat utmärkt.”
Idag driver jag eget som konstnär, illustratör och graphic recorder. Jag har ritkurser där deltagare lär sig hur de kan nå ut med sitt budskap med hjälp av bilder. Hur de kan processleda kreativa möten med hjälp av att rita och skapa samsyn. Kreativa möten är inte något man ägnar sig åt när det finns tid över efter allt annat är gjort som anses viktigare. Ett kreativt möte är ett betydelsefullt verktyg för ökad innovation i en verksamhet.
Under ett kreativt möte skapas något nytt som inte existerande för mötet – en ny möjlighet, en ny lösning på ett problem, ett nytt perspektiv, en ny tolkning eller en ny hypotes. Energin är hög, idéer föds och dialogen mellan deltagare har kraft. Man är här och nu och känner att världen står öppen med oändliga möjligheter. Synonymer på kreativ är till exempel; nyskapande, produktiv, initiativrik, påhittig och fantasifull.
9 tips för att skapa ett kreativt möte:
1. Syfte och mål – Sätt ramen för mötet, hur ni skall gå tillväga och håll sedan fokus på syfte, delmål och mål för att mötet ska bli effektivt. Tydliga mål bidrar till koncentration och det är lättare att vara kreativ när man vet vad man vill uppnå.
2. Dumstrut på – Välkomna allas idéer och värdera inte idéerna i det första steget. I ett kreativt möte där syftet är att spåna fram nya idéer, nya vinklar och strategier, ska allas idéer välkomnas utan värdering och dömande. Dumstrut på och högt i tak. Tänk att allt är möjligt!
3. Det kreativa rummet – Mötesrum i all ära, dock finns risken att mötesrum förknippas med prestation där man går igenom planer, strategier, budgetar och rapporter etc. Byt miljö, välj en otippad plats som till exempel hemma hos någon medarbetare, hyr ett rum på ett museum, eller möblera om ett mötesrum genom att dra bort bord och stolar och sätt er på kuddar på golvet.
4. Använd alla sinnen – Lyssna på musik, blanda in lekar i mötet och ta fram färgpennor, blanka papper (helst A3), post-it lappar, sax och tejp. Rita idéer istället för att skriva. Bilder talar till hjärnan och hjärtat. Ingen prestation – det handlar inte om att rita ett konstverk. Streckgubbar, kvadrater, cirklar, trianglar, linjer, prickar och pilar räcker gott. Genom ritade idéer föds nya idéer. Och musik bidrar till en positiv och glad stämning.
5. Skippa datorn – Under ett kreativt möte bör man skippa datorn, Word-dokument, Excel-ark och PowerPoints. Lämna datorn utanför rummet. När man använder de verktygen ställer hjärnan automatiskt sig in på att idéer skall vara spikade och perfekta.
6. Tänk först – därefter dela – Låt deltagare först få Brain storma själva och skriva sina idéer på post-it lappar. Man ska inte få för mycket tid på sig, fem till tio minuter. Därefter får var och en dela med sig av sina idéer. Placera gärna idéerna på en vägg, White board, eller ett stort ark papper uppsatt på en vägg, så alla får se. Gruppera liknande idéer. Och kom ihåg – varken värdera eller döma!
7. Hjälpmedel – Det är helt naturligt att inspiration och motivation kommer och går under processens gång. För att hjälpa deltagarna med inspiration kan man använda sig av mallar för dialog. Dessa printar ni ut inför mötet eller så ritar man mallar för hand på stora pappersark från blädderblock. Det finns också papper på rulle. Då kan man rulla ut flera meter papper på golvet eller så tejpar upp det på väggen.
8. Pauser – Hjärnan och kroppen behöver andrum. Glöm inte att lägga in pauser, gärna när ni har checkat av ett delmål under mötet. I pauser processas era idéer, så när det är dags att ta av dumstruten ser ni tydligare vilka idéer ni vill ta vidare. En paus är med fördel en promenad med frisk luft.
9. Ha kul! – Sist men inte minst, släpp loss och uppmuntra varandra! Skippa prestation för en gång skull och beröm er själva och varandra. Och slutligen ett hett tips – gå tillbaka och kika på era första idéer/misstag/dåliga idéer. De kanske inte var så dumma ändå!
Jaha, dessa var ju bra tips, men hur går man tillväga digitalt i Covid-tider kanske du undrar? Svaret är att fantasin har inga gränser. Skicka materialet ni vill använda hem till deltagarna. Eller be dom använda det de verktyg de har hemma. Det finns också digitala verktyg där alla loggar in från varsin dator och tillsammans kan rita, infoga bilder, skriva och använda digitala post-it lappar. I det digitala verktyget ser alla deltagare förändringarna i realtid. Ett exempel på ett sådant verktyg är Mural.
Fyll i formuläret och skicka, vi svarar så fort som möjligt.
Vi tycker om att dela med oss av tips och råd, artiklar, överraskningar och nyheter. Vi blir så glada om du vill prenumerera på vårt fina nyhetsbrev.
© TALARNAS SVERIGE AB | Om cookies | Sitemap | Mina sidor
Powered by SiteSmart