Det är bara du som kan göra bokslutet med fokus på indikatorer som arbetsglädje, motivation, din hälsa, utrymme för fritidsintressen, familj och relationer. Likt ett företagsbokslut är det bra att med regelbundenhet reflektera över dina livskonton och granska saldon för att bestämma en åtgärdsplan. Hur blev det med träningen under våren som skulle ge dig en bättre kondition? Har dina uttag genom sena arbetskvällar och mental frånvaro kompenserats genom insättningar i form av skratt och närvaro med vänner och familjen?
När vi pratar om hållbara samhällen och regenerativa organisationer glömmer vi ofta bort att förutsättningen är den hållbara individen, du och jag! Men hur skapar man i vardagen en hållbar livsstil, en positiv framtidstro och inre motivation?
Även om det är mycket som ska hinnas med den här tiden om året, så hoppas jag att sommarledigheten bjuder på möjligheten att boka en stund med dig själv då och då. Ta på dig revisorsmössan och granska dina livskonton. Är dina ursäkter för möjliga minusbelopp och felprioriteringar fortfarande hållbara? Vilka åtgärdar skulle du rekommendera om bokslutet skulle tillhöra någon annan och inte dig själv?
För att göra det lite enklare följer här några konkreta verktyg för ett mer hållbart självledarskap.
• Ge firande mer utrymme!
Varför är vårt fokus så ofta på det som saknas, det som inte blev perfekt, det vi missade eller på nästa punkt i dagens ”att göra-lista”?
Hjärnans varningssystem har som uppgift att hela tiden leta efter möjliga riskmoment och störfaktorer som kunde vara ett potentiellt hot i vårt liv. En fantastiskt effektiv funktion från savanntiden – men inte alltid till vår fördel i välfärdslivet. Bristen på livshotande dagliga utmaningar kan få oss att skapa potentiella rädslor och oro, att förstora befintliga utmaningar och att fokusera på allt negativt mycket starkare. Därför får firandet alldeles för lite utrymme i vardagen.
Gör det till en vana att oftare börja eller avsluta din arbetsdag med en positiv reflektion över vad du är stolt över. Ha oftare fokus på din ”ha gjort”-lista istället för att enbart fokusera på alla måsten som väntar. Inled arbetsmöten med en positiv runda för att skapa energi innan ni diskuterar utmaningar.
• Välj oftare MONOTASKING
Vår hjärna är inte kapabel att kunna fokusera på flera saker samtidigt. När du tror att du multitaskar, så hoppar du egentligen mellan olika uppgifter och fragmenterar ditt fokus vilket ökar arbetstiden du behöver, stressen för hjärnan och risken för fel. Gör dig själv hållbar och träna oftare på att arbeta sekventiellt med en uppgift i taget.
Visste du att mer än hälften av deltagare i digitala möten sysslar parallellt med något annat? Skapa tydliga regler i dina möten!
• Planera för mentala ”vätskekontroller”
Långdistanslöpare har som vana att mentalt bryta ner den totala sträckan i kortare intervaller mellan vätskekontroller. Det är på det sättet man orkar ta sig runt en bana på 42 km. En vuxen hjärna har en fokustid på ca 55 min innan vi behöver en kort paus där vi kan skifta fokus för att kunna klara av en längre prestation. Har du någonsin suttit i ett möte som var längre än en timme och tappade kvalitet? Boka aldrig möten som är längre än en timme! Sedan behövs en ”brain break”.
Om du skriver ”att göra”-listor för dagen, låt längre arbetsmoment bli flera kortare punkter på din arbetslista. På så sätt klarar du livets maratonlopp med motivationen i behåll!
• Växla oftare perspektiv
Visste du att längden av ditt siktfält påverkar längden av dina tankar? När du tittar i fjärran kan du tänka strategiskt, kreativt och problemlösande. Riktas blicken däremot på en datorskärm så löser du bäst kortsiktiga uppgifter och operativa problem. Därför är svårt att genomföra strategiska möten i digitalt format.
För din inre motivation och för att nå långsiktiga mål är det därför viktigt att oftare växla mellan kort- och långsiktiga perspektiv. Skapa vanan att en gång i timmen titta genom ett fönster i fjärran och ställ dig frågor som: Prioriterar jag rätt just nu? På så sätt får din mentala horisont ett större perspektiv där du kan se helheten av en uppgift.
• Prestera hållbart med emotionell distans
För att prestera hållbart och för att minska din inre stress så är det viktigt att ha emotionell distans till dina utmaningar. När du känner dig stressad eller har svårt att släppa dina arbetsproblem när du kommer hem, prova att hitta platser eller tankesätt som ger dig perspektiv. Från parkeringsplatsen av ett sjukhus ser världen och våra dagliga problem ofta annorlunda ut. Att fråga dig vad som verkligen är det värsta som kan hända och visualisera det är också ett effektivt sätt att minska dimensionen avmånga stressmoment. Hjärnan precis som ögat behöver avstånd för att prestera påtopp.
• Balansera din självkänsla och ditt självförtroende
Din självkänsla handlar om att du duger som du är med alla dina brister och egenskaper. Ditt självförtroende däremot är din medvetenhet om dina kompetenser, prestationer och din duktighet. Balansen mellan dessa två dimensioner är avgörande för ditt välbefinnande. Många bygger sin identitet enbart på sina prestationer vilket ofta leder till stress och prestationsångest.
Prova att komplettera dagens ”att göra”-lista med ”vill göra”-aktiviteter som du skriver ner för att ge utrymme till dina behov och din återhämtning. Fira dig själv oftare genom positiva uppskattande tankar och reflektera över egenskaper hos dig själv som du är stolt över.
Låt sommaren 2024 bli ett avstamp för en balanserad höst med personlig hållbarhet som utgångspunkt!
Fyll i formuläret och skicka, vi svarar så fort som möjligt.
Vi tycker om att dela med oss av tips och råd, artiklar, överraskningar och nyheter. Vi blir så glada om du vill prenumerera på vårt fina nyhetsbrev.
© TALARNAS SVERIGE AB | Om cookies | Sitemap | Mina sidor
Powered by SiteSmart